maanantai 11. joulukuuta 2017

Raaseporin joulumarkkinat ja Fiskars Village

Toissapäivänä tavan arki katkesi päivän mittaisella blogimatkalla kiitos Lumomatkailun. Pääsin Raaseporin joulumarkkinoille ja Fiskars Villageen missä tutustuimme mm. aidon siiderin valmistusprosessiin Kuura Ciderin tiloissa. Opin, että siellä siideri tehdään lähes yhden miehen voimin, ilman sokeria(!!!) ja oman maan omenoista! Myös Suomen ilmastoa hyödynnetään ja pakkasomenoista valmistettua jääsiideriä (ice cider jota käytetään jälkiruokaviinin tavoin) ostin minäkin kotiin. Mukavaa ilahduttaa seuraavan kerran muun maan limoncellon sijaan oman maan omenoilla. Tässä tapauksessa voi todella puhua omenoista, sillä yhteen pullolliseen on käytetty noin 50 omenaa. Hyvä Suomi!
Pullon tanssitus eli heilautus joka poistaa hiivan
Jääsiideri


Kuuran perustaja Petri Halmetoja
Päällimmäisenä makuna Fiskarsista jäi kuitenkin mieleen Cafe Antiqin lakritsi macarons. Se oli jotain niin hyvää..väkevä syvä lakritsan maku suorastaan yllätti ja siihen jäi himo! Kahvila itsessään oli muutenkin kaunis vanhoine huonekaluineen ja astioineen. Hauska seikka oli se, että koko sisustus oli myytävänä. Jopa salin 4 vai 5? metrinen penkki, josta eräs ryhmästämme jo teki kauppaa.Fiskarsissa oli myös suloisia pieniä putiikkeja täynnä laadukasta suomalaista käsityötä. Keramiikkakipot ja kupit saivat sen verran haaveilemaan, että unohdin kännykkänikin sinne. Onneksi väenpaljous ei ollut suuri ja myyjä oli melkein heti bongannut luurini ja ottanut talteen. Himoitsin myös roikkumaan laitettavia lasipalloja, mutta koska en millään keksinyt niille paikkaa kotona siinä hetkessä jäivät ihanuudet laariinsa. Se on muuten hyvä sääntö shoppailussa. Älä osta mitään mille et keksi paikkaa kotonasi. (ja kaappi ei kelpaa;)
FiskarsKoko kyläyhteisö oli suloinen kuin karamelli

Makuelämyksiä kertyi päivän aikana myös Raaseporista, mistä retkemme siis alkoi. Aamupalan söimme Cafe Carl de Mummassa mistä saattoi seurata toritapahtumia lasitetun terassin takaa. Tuuli oli melkoinen ja sadettakin vihmoi yhdessä kohtaa. Joulumarkkinoilla kiertelin vain sen verran, että löysin lapsille lämpimät nahkakintaat. Torialueen moniulotteinen kirpputori oli hauska kokemus, missä tavaroita oli ripoteltu aittoihin. Ravintola Strandis tarjoili lounaaksi halloumia couscousin ja kasvisten kera. Ravintolan yhteydessä toimivaan hotelli Seafrontiin suunnittelin jo mielessäni pientä aikuislomaa. Oli niin ihanat puitteet meren rannalla, että siellä kelpaisi rentoutua tutussa seurassa pidempäänkin (armas lukiojengini hoi!!)
Ravintola Strandiksen aula
Strandis sijaitsee ihan veden äärellä
Strandiksen lounas

Ennen lähtöä pyörin Museokeskus Ektassa, missä hieno kokemus oli keltainen ajan henkeen sisustettu  porvaristalo. Ektassa on nähtävillä myös Helene Schjerfbeckin elämää esittelevä näyttely ympäri vuoden ja muistoksi hankin pari taidepostikorttia.

Museokeskus Ekta

Museokeskus Ekta

Museokeskus Ekta
Museokeskus Ekta - porvaritalo

Täti Violetti bongattu! :)Lumi olisi ollut kaunis lisä, mutta joulumielen Raasepori ja Fiskars loivat tälläkin kelillä. Suosittelen vierailemaan ja tukemaan suomalaista käsityötä ja yrittäjyyttä:)

Lisää visiittivinkkejä tarjoilee Visitsouthcoastfinland, joten tuosta linkistä lukemaan vaikkapa joululomaideoita!

Bianca**

Ei kommentteja: