torstai 10. elokuuta 2017

Supplí eli italialaiset riisipallerot

Jaan tällä kertaa italialaisen välipalavinkin koulusta kotiin palaavia nälkäisiä hupulaisia ajatellen. Turvallista ja myönteistä koulutaivalta vain kaikille <3

Mutta ensin vähän taustaa..
Italiassa ihmiset, kieli ja ruoka muuttuvat maakunnittain. Niin myös näitä Sisiliasta lähtöisin olevia "pikkuaurinkoja" eli arancineja varioidaan ympäri Italiaa. Pääpiirteittäin ensin tehdään risotto, siitä palloja ja ne kieritellään kananmunassa ja korppujauhoissa ja paistetaan kuumassa öljyssä pannulla. 

Italiassa näitä riisipalloja napataan hiukopalaksi pizzerioista tai rantapäivän lomassa stabilimentosta. Rannalla olosta vielä mainitsen, että löytyy ilmaisia tyhjiä hiekkarantoja  (spiaggia libera) joille voi vain astella sekä sitten maksullisia stabilimentoja (suomennettuna laitos). Italialaiset perheet yleensä vuokraavat paikan stabilimentosta koko kesäksi, mikä tarkoittaa että heille määrätään rannalta tietty aurinkovarjo ja aurinkopedit, jonne he tavallisesti päivittäin suuntaavat. Rantakaistaleen yhteydessä on toimisto joka perii maksun sekä kahvila tarjoten tuoretta suolaista, jäätelöä ja juotavaa. Suomalaisena ajattelisi, että kuka hullu maksaa jos ilmaiseksikin pääsee rannalle..mutta Italian poltteen alla aurinkovarjo ja vierestä ostettava kylmä olut on sen väärti;)

Arancinit sisältävät alkuperäisessä versiossa riisiä, raguta (liha + tomaattikastike), mozzarellaa sekä herneitä. Vaaleassa kasvisversiossa sekaan raastetaan appelsiininkuorta ja tomaattikastike jää pois. Muoto on suippomainen kananmuna. 

Supplí on puolestaan Lazion alueen vastine, joka on aivan arancinin kaltainen, mutta sitä valmistetaan myös ilman lihaa ja muoto on lituskainen tai pyöreä. Myös kroketeiksi näitä kutsutaan. No, termeistä viis minä tein oman mukaelmani, koska halusin vaalean version sekä pyöreitä palloja joita lapsen oli helppo pyörittää. 

Tarvitset neljälle hengelle:

5salottisipulia
2mozzarellaa (bufala)
raastettua parmesania n.6rkl
sekalaisia tuoreita yrttejä (laitoin basilikaa ja korianteria)
kasvislientä n.8dl
risottoriisiä 175g (arborio)
voita 50g
mustapippuria
kananmuna
korppujauhoja
oliiviöljyä/rypsiöljyä

Silppua teharissa sipulit pieneksi silpuksi yhdessä tuoreiden yrttien kanssa. 
Kuumenna kasvisliemi erillisessä kattilassa mutta älä anna kiehua. Nopea kokki heittää luomukasviskuution veteen, mutta jos haluaa kikkailla itsetehty liemi on toki maistuvampaa. (Sipulia,selleriä,porkkanaa,tomaattia pitää keittää n.tunti vedessä ja maustaa suolalla eli ei rakettitiedettä ainoastaan aikaa vievää)

Sulata toisessa paksupohjaisessa kattilassa voi, lisää sinne riisit ja ruskista niitä pyöritellen. Alenna lämpöä hieman ja lappaa kauha kerrallaan kuumaa kasvislientä riisien joukkoon. Sekoittele ja kun vesi on imeytynyt  riisiin lisää seuraava kauhallinen jne. Sekoita ja ole tarkkana! Aikaa kuluu n. 20min kunnes koko liemi on imeytetty ja riisi on pehmeää. Lisää silputut sipulit, mausteet, yrtit, parmesan sekä pilkottu bufala, sekoita ja anna jäähtyä. Minä tein risoton edellisenä päivänä valmiiksi, joten seuraavana päivänä jääkaappikylmä seos oli helppo pyöritellä palloiksi. 

Sitten vain vispaa pari munaa, kasta luumun kokoiset pallerot sinne jonka jälkeen kasta ne vielä korppujauhoihin. Paista kuumalla pannulla reilussa määrässä oliiviöljyä (rypsiöljykin käy). Avot! 



Näitä herkkuja voi syödä kuumina tai kylminä, pilko koululaiselle vain kasviksia valmiiksi viereen:) 

ps. Instastoorissani (thebernardandbianca) nähtävänä livekuvaa näistä :)

Bianca**

Ei kommentteja: