sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Lompakkoystävällinen luomuvaihtoehto maapähkinävoin ystäville

(Edit. paremmat kuvat lopussa)
Syön maapähkinävoita joka päivä. Useimmiten aamupalaksi paahdetun tummanleivän päällä, marmeladin kaverina. Se on ihanaa myös rapealla paahtoleivällä banaaniviipaleiden alla. Jos minulta kysytään maapähkinävoi on ihanaa missä vain muhennoksista makeisiin leivonnaisiin! Hinta vain huimaa päätä kun yksi purkki ei kauaa kestä meidän perheessä (etenkään kun tekee perheenjäsenten pyynnöstä raakasnickersiä harvase päivä). Edullisiakin versioita löytyy, mutta ne sisältävät yleensä palmuöljyä ja  paljon ylimääräistä skeidaa pelkän pähkinän asemesta.  Päätin sitten tehdä itse.

Tarvitset:
kuorellisia maapähkinöitä(käytin vajaa 1/4 kilon pussista)
ripaus ruususuolaa
maun mukaan tujaus luomuhunajaa

Levitä pähkinät uunipellille ja paahda 180 asteessa n. 15min. Anna jäähtyä ja hiero kuoret irti kämmenten välissä. Lähtevät vaivatta. Irronneet kuoret on helppo puhaltaa pelliltä pähkinöiden seasta ulkosalla. Olen nähnyt käytettävän myös hiustenkuivaajaa, mutta silloinkin suosittelen ulkotiloja leijailevan kuorisilpun vuoksi. Laita puhtaat pähkinät tehosekoittimeen, lisää halutessasi ruususuola ja tujaus hunajaa. Anna käydä täysteholla 5min. Voit nähdä seoksen muuttuvan pähkinäpaloista murusiksi ja siitä edelleen tahnaksi. Ole kärsivällinen ja jatka sekoittamista, kunnes saat haluamasi koostumuksen.

Myönnettäköön, että olisin voinut sekoittaa omaa maapähkinävoitani hieman kauemmin, mutta koska kello oli puoli kahdeksan aamulla en kehdannut. Maku on siitä huolimatta tai-vaal-lis-ta! Säilytä maapähkinävoi lasipurkissa jääkaapissa.

Ja pieni hintavertailu lopuksi:

Rainbow maapähkinäpussi 3.19€/kg vs Biona maapähkinävoi 13€/kg :)

Edit. Vielä kuva myöhemmin tehdystä maapähkinävoista. Kun antaa rauhassa TÄYDELLÄ teholla käydä 4-5min on tulos tämä:
Bianca**

Ei kommentteja: