perjantai 11. marraskuuta 2016

Jäälyhtyjä

Jos kylmyys kirvelee eikä ulos huvita mennä voi pakkasta hyödyntää tekemällä kauniita jäälyhtyjä!

Täytä iso ämpäri kylmällä vedellä. Laita sekaan vihreitä oksia tai hyötykäytä parhaat päivänsä nähnyt kukkakimppu. Vie ämpärit ulos ja jäädytä n. vuorokausi. Minä jäädytin omia lyhtyjäni kaksi päivää, koska miinuasteita oli tuolloin vasta vajaa viisi.

Käännä ämpärit kumoon ja kaada päälle kuumaa vettä kunnes kuulet jäämöhkäleen tömähtävän maahan. Nosta ämpäri pois ja napauta jäisen katon pinta rikki. Keskusosan pitäisi olla täynnä vettä eli lyhtyä ei saa jäädyttää liian kauaa. Kaada keskellä oleva vesi pois. Pinnan aukon on oltava sen verran iso, ettei se kynttilän polttaessa valuta vettä liekin päälle. Vähän reunoja kannattaa kuitenkin kattoon jättää tuulen suojaksi. Sitten vain tuikku sisälle!

Ämpäristä irrotettu lyhty, missä vielä vesi lilluu sisällä

Kopauta reikä pintaan

kaada sisältä vesi pois
suurenna aukkoa niin ettei jää sula kynttilän päälle.Olen joskus lukenut, että keitetty vesi saa aikaan kirkkaita lyhtyjä mutta kyllä tästä perus hanavedestäkin tuli kirkkaita. Patiolla on jo jäätymässä uusi satsi..täällä siis peukutetaan pakkasten puolesta :)

Ihanaa viikonloppua!

Bianca**

4 kommenttia:

OceanFront Walk kirjoitti...

Hienot! Tuonne menis varmaan lyhtykynttiläkin, vaikka onhan tuo tuikku herkän kaunis. Pakkasella voi myös lumeta matot. Oon kuullut siitä, mut nyt vois ekaa kertaa kokeilla. Desinfioi ja puhdistaa ilmeisesti?

Bianca Bernard kirjoitti...

OceanFront Walk, joo kyllä tuonne isompikin kynttilä mahtuu. Ja lumetus kannattaa, mm.villakangastakeista tulee kuin uusia kun hakkaa hankeen. Vien yleensä peitot ja tyynyt kerran talvessa pakastuun..niin ja pakkasen sulatuskin ois hyvä talvipuuha ja ja ja..huoh no jos nyt ainakin glögi käteen ja noita lyhtyjä ihaileen :)

Katri kirjoitti...

Jäälyhdyt on kauneimpia! Toivottavasti olisi pakkasia ennen joulua, niin voisi tehtailla niitä oikein urakalla. :)

Bianca Bernard kirjoitti...

Katri, voi joo teidän pihallahan ois ihana sellainen jäälyhtyjen reunustama tie! Nyt näyttää taas hyvältä pakkasten suhteen :)