torstai 21. heinäkuuta 2016

Terveystorstai - Saunavinkki talven varalle

Moni teistä varmasti pakastaa talteen marjoja ja muita metsän antimia. Niin minäkin, mutta meidän pakkasesta löytyy myös jotain vihreää, jota en syötäväksi säästele. Nimittäin tuoreita koivunlehtiä joulusaunaa varten. Lapsuudessani löylyveteen laitettiin usein jotain tuoksutippoja ja tämä koivuntuoksuvinkkikin on äidiltäni peräisin.

Parhaat aromit tulevat juhannuksen tienoilla napsituista lehdistä, mutta aikaa on koko kesä. Voimakkaimman koivuntuoksun saat hieskoivun lehdistä. Eli se koivu, jossa on pehmeämmät ja pyöreämmät lehdet.

Kerää puusta suodatinpussillisen verran lehtiä. Laita pakastuspussiin ja kannellisessa rasiassa pakkaseen. Kun kaipaat kesää tai haluat muutoin tehdä saunahetkestä spesiaalimman laita jäiset lehdet kiuluun ja kaada päälle kiehuvaa vettä niin että lehdet peittyvät. Anna hautua saunassa lämmityksen ajan (n.20min) ja kaada päälle haaleaa vettä. Lehdet voi siivilöidä pois ennen löylyn heittoa tai ei liene iso homma niitä napsia pois löylykauhastakaan..Koivunlehdistä ottamani kuva ei nyt suostu löytymään mistään, mutta näitä puutarhan muitakin antimia voi hyödyntää saunassa. Ensisijaisesti kylläkin suosittelen syömään mustaherukat marjoina, ovat oikeita vitamiinipommeja! Mutta jos ihoa haluaa kotikonstein hoitaa; lisää marjojen sekana hunajaa, kaurahiutaleita ja luonnonjugurttia ja muussaa sauvasekoittimella sekaisin. Anna tämän antioksidanttipitoisen kasvonaamion vaikuttaa iholla n. 20min  :)

Kesäisin terkuin,
Bianca**


Ei kommentteja: