keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Topoliinon vauva-ajan kokeneena tiesin arjesta vastasyntyneen kanssa jo yhtä ja toista, mutta tilanne tällä kertaa oli aika erilainen kuin neljä vuotta sitten. Tuolloin me molemmat vanhemmat olimme kotona, lapsia oli yksi ja minulla kaikki aika maailmassa itseni huoltamiseen. Ne minuutin suihkut ja paniikissa viedyt roskapussit vauvan nukkuessa kotona olivat ihan tuntematon juttu minulle. Nyt on lapsia kaksi ja synnytyssairaalasta palasin suoraan yksin puikkoihin. Onneksi oi onneksi on viikonloput ja illat, jolloin Bernard on apuna. Halusin kuitenkin tehdä etukäteisvalmisteluja mahdollisimman paljon, jotta synnytyksen jälkeen saisin enimmäkseen keskittyä noihin kahteen kullanmuruun. Tässä lista jutuista, jotka helpottivat ainakin minua vauva-arjen alussa.

Aterioita pakkaseen

Sanomattakin on selvää, että arki vastasyntyneen ja toisen touhukkaan tenavan kanssa on väsyttävää. Yö saattaa olla hyvin valvottu  vastasyntyneen vuoksi ja päivällä pitää kiireisenä esikoinen, joka jättää vielä päiväunensa samaan aikaan. Pienemmällä ei vielä ruokarytmiä ole, kun taas isomman rytmistä on huolehdittava entiseen tapaan. Tein keittoja, kastikkeita ja erilaisia huttuja pakkaseen odottamaan. Kuinka ihanan helppoa olikaan napata sieltä lounas minulle ja Topoliinolle. Ja lisäksi ravinteikas kotiruoka  auttaa jaksamaan paremmin. Luulen, että muutoin meillä olisi syöty aika pitkälti pastaa oliiviöljyn ja parmesanin kanssa. Yhä kerran viikossa sitäkin, sillä se on tuon isoveljen lempiruoka. Itsetehty ruoka on vieläpä taloudellista mikä on tärkeää kun työstä pois jääneet äidit eivät useinkaan rahassa kylve. Olisihan se kivaa syödä sushia, hakea ravintorikkaita noutolounaita ja napata Ruohonjuuresta koko porukalle vihersmuutit välipalaksi. Tässä elämäntilanteessa on vain oltava kaukaa viisas..
Afrikkalaista,hernekeittoa,pastakastiketta,porkkanakeitto..

Siivoa siivoa siivoa
Arki sujuu vain helpommin hyvin organisoidussa kodissa. Imurin varressa joutuu heilua hyvästä pohjatyöstä huolimatta, mutta vaatekaappien, siivouskaapin ja ruokakaappien organisointi olisi ollut toivoton tempaus vastasyntyneen kanssa. Ainakaan niin, että urakkaa olisi saanut kerralla valmiiksi. Muistan Topoliinon vauva-aikana haaveilleeni ihan perus puunauksesta; kun joskus vielä saisi myllätä koko kodin rauhassa ilman, että taapero tempoo sillä välin juuri viikatut tai järkätyt pinot miten sattuu. No, se himotus meni kyllä aika pian ohi kun siihen mahdollisuus viimein tarjoutui:D Mutta nyt ainakin on perusjutut paikoillaan ja tietää mitä kuiva-ainekaapista löytyy ja vanhat lääkkeet  on viskattu menemään.

Vaatehuolto/hankinnat
Vauvan vaatteet pesin ja viikkasin hyvissä ajoin kaappeihin koottain. Vaatekaapissa odotti pienimmät vaatekerrat ja vaatehuoneessa odottivat seuraavat senttikoot valmiiksi pestyinä omissa laatikoissaan. Todella kätevää! Ja kun se vaatehuone on muutenkin järjestyksessä, ei synny mylläkkää. Myös mahdollisen isosiskon/veljen vaatehankinnat kannattaa hoitaa valmiiksi. Hanskojen ja oikean koon kumppareiden hakeminen vaunujen kanssa hisseissä hikoillen (ja niitä etsien!!) ei varmasti houkuta ketään.
Toisaalta en suosittele hankkimaan vauvalle kaikkia mahdollisia härpäkkeitä sitteristä, kantoreppuihin ja valjaisiin. Aika kyllä näyttää minkälaisesta menosta vauva tykkää ja sitten voi laittaa vaikka miehen/mummin tekemään täsmäiskut. Me emme hankkineet edes vaunuja, sillä Topoliinon kanssa ne jäivät todella vähälle käytölle. (Edit. vaunut hankittiin heti vauvan oltua viikon ikäinen ja niitä on todellakin tarvittu:D)

Varaa lisäbuustia kaappiin itsellesi
Synnytys, imetys ja valvominen vievät voimia, hiuksia ja ravintoaineita äidistä. Hanki vitamiinit ja lisäravinteet valmiiksi kaappiin odottamaan. Nokkosta, pähkinöitä, D-vitamiinia, omegaa ja magnesiumia ainakin varasin kaappiin sekä joitakin superfoodeja smuuteihin, joita mies muutoin hakisi kissojen ja koirien kanssa. (Mielummin vaihtaa siinäkin ajassa  kotona vaipan ja tekee iltaruoan;)

Ota itsellesi aikaa
Tätä ei voi liikaa painottaa. Kuormittava arki sujuu paljon paremmin, kun sen aloittaa suht rentona. Nauti päivästä ystävän seurassa tai kävele ihan muuten vain päämäärättömästi mihin jalat vievät. Syö ravintolassa, minne ei vaunujen kanssa kätevästi kirmata ja syö pitkään! Tai nuku, jos se houkuttaa kaikista eniten. Minä vetelin parin kolmen tunnin päikkäreitä, joita nyt muistelen kaihoisasti. Mutta pankissa ovat;)

Ristiäiset
Suunnittele ristiäisiä/nimenantojuhlaa rauhassa ennen kuin joku roikkuu tississäsi kaiken aikaa. Selvitä mistä hankit kakun, koristeet, vaatteet. Kirjaa paperille ylös, jotta sitten hötäkässä voit virkistää muistia selkeillä merkinnöillä.

Jotain hemmottelua
Käy kampaajalla/jalkahoidossa/hierojalla. Usko pois pienen vauvan kanssa rentoutuminen kodin ulkopuolella ei vain ole rentoutumista. Jos nyytti on mukana pelkäät koko ajan, että se herää ja huutaa. Jos nyyttiä hoitaa joku muu pelkäät vielä enemmän, että se on herännyt, nälkäinen ja huutaa. Niin ja tunnet kokoajan olevasi ihan huono äiti!

Vietä treffi-ilta puolison kanssa
Meillä illat olivat jo pitkään rauhoitettuja aikuisille, kun Topoliino sammui unilleen kahdeksan kieppeillä. Silloin tiesi saavansa tehdä mitä ikinä huvittaa. Vauvan kanssa ei mene ihan näin..hän nukahtaa, aloitat sarjan seuraamisen ja seuraavat kaksi tuntia säntäiletkin vartin välein pienten inahdusten tahdissa. En kadu yhtäkään popcornin ja sarjamaratonin täyttämää iltaa Bernardin kanssa!

Vakuutus
Hanki syntymättömälle lapsellesi vakuutus jo raskausaikana. If:llä se tulee muistaakseni tehdä 3kk ennen lapsen syntymää.

Muistamiset
Meidän vauvan laskettu aika oli ennen joulua, joten joululahjat hankin ja paketoin jo hyvissä ajoin ennen lapsen syntymää. Tuoreelta äidiltä ei tietenkään odoteta supersuorituksia, mutta etukäteisvalmistelut varmistavat ainakin että omien ja läheisten lasten suurena päivänä on paketissa yllätys.

Do your diy:s
Jos joku paikka kotona kaipaa kohennusta, haluat opetella täydellisen täytekakun valmistuksen, peilikehys odottaa sprayausta, mitä ikinä, hoida se valmiiksi ennen synnytystä.

Osta motivaattori
Tämä kohta ei sinänsä liity arjen helppouteen, mutta onnellinen äiti on hyvä äiti ja hyvä äiti handlaa arjenkin helpommin..tai jotain :D Eli, tuskin kukaan nainen suunnittelee loppuelämäänsä roikkuvan vatsan ja turvonneiden reisien kera...Se viimeinen pulskea kolmannes pistää ainakin haaveilemaan hoikemmasta figuurista ja loppuvaiheen krempat kepeämmästä liikkumisesta. Hyvä olo ja peilikuva tietenkin motivoivat, mutta minä vannon materian nimeen tässä asiassa. Kun kaapissa odottaa jokin kiva uusi mekko vanhassa koossa tekee mieli sen eteen vähän taistella. Minä pistin aikarajaksi jo ristiäiset, klumps. Sitten olisi vaaleanpunaiseen unelmaan mahduttava. No, myönnetään että kangas on joustava ja leikkaus armollinen:) Ja kyllä, vauvan nuuhkinta ja uuden arjen opettelu ovat etusijalla..mutta suokaa minun olla hieman turhamainenkin..

Minkälaisia ajatuksia teille heräsi?

Bianca**

2 kommenttia:

Katri kirjoitti...

Ihan älyttömän hyvä muistilista! Olisinpa törmännyt tällaiseen ennen esikoisen syntymää. :)

Bianca Bernard kirjoitti...

Mulle tällainen valmistautuminen on tosi epätyypillistä joten kun KERRANKIN hulda huoleton tekee jotain järjestelmällistä niin piti jakaa muillekin:) Toivottavasti on jollekulle apua!