keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Sairaalakassin sisältö-Neuvolakortti
-Toivelista synnytykseen
-Sukat, villasukat ja sisäkengät
-Aamutakki
-Yöpaita
-Ohut merinovillapaita
-Ihokontaktiin sopiva toppi ja mukavat housut
-Kantoliina
-Imetysliivit + liivinsuojat
-Eväät + teetä
-Laturi, kännykkä
-Muistivihko + kynä
-Vehnätyyny
-Toilet-tarvikkeet
-Rintavoide
-Belly Bandit-tukivyö
-Vauvan vaatteet
-Valokuvia rakkaista

Vajaa neljä vuotta sitten lähdin Kätilöopistolle kontrolliin yksin bussilla, vailla huolta huomisesta. Määränpäässä kerrottiinkin, että siltä reissulta kotiudun vasta vauva kainalossa.  Pakkaamani sairaalakassi toki tuotiin perästä, mutta ajatukset synnytyksestä eivät mukaan ehtineet. Nyt toivon, että saan viettää kotona synnytyksen ensitunnit eikä käynnistystä tarvittaisi.

Synnytyksen kulku on aina arvoitus ja kaikkeen kannattaa varautua. Itse lähden lapsenpäästöön avoimin mielin, suljen korvani kauhukertomuksilta ja suunnittelen mitä suunniteltavissa on. Ensimmäiseksi sairaalakassista kaivetaan kai kuitenkin neuvolakortti sekä synnytystoivelista. Itse synnytys tapahtukoon sairaalan tamineissa, mutta pian sen jälkeen haluan vetää ylleni jotain tuttua ja kotoisaa. Sairaalan verkkopikkarit kaikessa kamaluudessaan kelpuutan mutta oma oloasu, aamutakki ja jalassa pysyvät sukat(sairaalan putkisukat ovat yksiä turhakkeita!) sisäkenkineen vievät paremmin pois potilaan roolista. Eihän sitä tällä kertaa sairaalassa sairauden vuoksi olla vaan uuden elämän synnyttäjänä. Kaikenlaisen kolotuksen hoitoon synnytyskivuista maidontuloon pakkasin lämmitettävän vehnätyynyn. Sitä olen käyttänyt jo nyt selän ja kramppien hellimiseen, ihan paras!

Haluan pitää uuden tulokkaan mahdollisimman paljon ihokontaktissa, joten toppi jonka alle vauvan voi sujauttaa on tärkeä. Myös trikoisen kantoliinan pakkaan mukaan, jotta voin jo sairaalassa harjoitella sen käyttöä ja solmimista. Topoliinon hoidon helppous alkoi siitä päivästä kun sain hänet kantoreppuun, mutta asiaa selviteltyäni tuo liina sopii jo ihan vastasyntyneelle ja on vauvankin kannalta ergonomisempi. Totutteluahan se vaatii sekä uudenlaista suhtautumista ihan omien vaatteidenkin kannalta. Trikoinen liina on lämmin, joten vain kokeilemalla löytää sitten ne parhaat takit ja tuubihuivit, jotta kenelläkään ei tule tuskanhiki ulkonakaan..
Veltto vatsa puolestaan kurmitaan kokoon Bamboo belly Bandit-tukivyöllä, jonka löysin edullisesti uudenveroisena kirpparilta. Aiempaa kokemusta ei ole. Ensimmäinen raskausmaha palautui kuin itsestään, toisella kerralla en uskalla enää luottaa luontoon, joten otan järeämmät aseet avuksi. Vyö auttaa kuulemma ryhdissä sekä laittaa vatsakalut asemiin. Vyön käyttö tulisi aloittaa heti synnytyksen jälkeen (sektion kanssa eri juttu!) ja pitää päällä vain suihkut ja saunat välttäen n. neljä viikkoa. Olen aika mukavuudenhaluinen, joten vyökokeilu toteutuu ainoastaan jos se käytössä tuntuu miellyttävältä.
Toiletlaukkuun sujahtaa hammasharja, -tahna, saippua, kosteusvoide, rintavoide(joka toimii myös oivana huulirasvana), pinnejä, ponnari ja dödö. Ripsarikin löytyy, mutta luulen että sitä sipaisen korkeintaan kotiutumispäivänä. Niin ja höylä, jonka käytön riemun vain raskausmahasta päässeet ymmärtävät :D

Edellisen keskiöisen synnytyksen jälkeen sairaala tarjosi meille vanhemmille leivät ja kahvit. Aamuyön pitkinä tunteina nälkä kuitenkin yllätti. Olenkin varannut erinäisiä hihhulipatukoita, pähkinöitä ja kookosvettä Ruohonjuuresta, joita on kiva voida napsia. Miestäkin muistaisin, mutta hän mielummin kallistuu kantiinin paniinien puoleen eikä edelliseen vaatekertaankaan koe tarvitsevansa muutoksia tai lisäyksiä:) Topoliinon synnyttäneenä minulla oli valtaisa jano. Siis niin kova, että teleporttasin itseni jääkylmien mallastynnyreiden äärelle tuon tuosta. Minä, joka en koskaan ennen pitänyt oluesta! Sairaalan pienet taskulämpimät mehulasilliset eivät janooni purreet. Tällä kerralla olen varannut kunnon tetran kookosvettä, joka ei maullaan mittelöi (oikeastaan menee alas vain kylmänä) mutta nesteyttäjänä on ihan ykkönen! Mukana myös lahjaksi saamaani imetysteetä. Sairaalan käytävillä kaupitellaan kuivattuja luumuja ja samaan vaivaan otan vielä luonnonlakuja. Onhan niitä jo pariinkin kertaan hankittu, mutta aina kummasti katoavat..
Vauvelille haluan pukea omat vaatteet, jotta hän tuntuu ihan omalta alusta asti. Potkupuku, body, silkkimyssy sekä tumput ja töppöset. Myös oma riepu vauvalle lähtee matkaan.

Muistikirja ja kynä ovat tärkeitä ajanvietettä ajatellen. Sinne kirjaan ajatuksia, muistoja ja suunnitelmia. Kännykällä sama funktio kamerana. Muistikirjan väliin pääsevät myös muutama valokuva perheenjäsenistä ikävää karkottamaan.<3

Mies saa sitten tuoda mahdollisesti lisävaatteita, hedelmiä tai muuta sellaista riippuen kuinka pitkään sairaalassa joudun aikaa viettämään.

Tällainen sisältö minun sairaalakassissa. Kirjoitettuna vaikuttaa pitkältä listalta, mutta hyvin mahtuvat yhteen kassiin. Olenkohan unohtanut jotain oleellista..?

Bianca**


4 kommenttia:

Syvältä.Sanna. kirjoitti...

Herkut on ehdoton. Itsensä palkitsemista :D

Bianca Bernard kirjoitti...

Joo todellakin! ;)

Anonyymi kirjoitti...

Järkevältä sisällöltä vaikuttaa! Itselläni oli pitkälti samoja, mutta myös turhaa kuten romaani ja kuulokkeet ym. ajanvietettä :D Tärkeimmäksi koin tuon oman vehnätyynyn. Listaasi lisäisin vielä korvatulpat, koska ainakin meidän perhehuoneen naapurit pitivät niin kovaa melua, että ilman en olisi saanut nukuttua niitä muutamaakaan arvokasta tuntia. Valtavasti voimia ja hyvää mieltä synnytykseen! -Maria

Bianca Bernard kirjoitti...

Omiksi turhakkeiksi osoittautui tuo kantoliina ja vatsankurmimisvyö..oli vähän muutakin ajateltavaa ja säädettävää :D