lauantai 7. helmikuuta 2015

Sm;)e

Hymy. Mitä siitä tulee ensimmäisenä mieleen? Aivan, mietit kauniita helmirivistöjä huulipunamainoksissa, kenties jonkun tutun suussa tai onnekkaana kiinni omissa ikenissäsi. Moni miettinee myös vierähtäneitä vuosia sitten viime tarkastuksen.  Tässä tulee minun tarinani, ottakaa oppia!

Minulla on ollut kova hammaslääkäripelko niin kauan kuin muistan. Eikä asiaa auttanut helposti reikiintyvät hampaat. Lapsena koko viikko oli pilalla kun pelkäsin porausta monta päivää etukäteen. Silloin pieniä reikiä paikatessa ei puuduteltu ja kitinä kuitattiin poranheiluttajan posmotuksella karkinsyönnistä. Aikuistuttuani siirsin ja siirsin tarkastuskäyntejä. Lohjenneet paikat korjattiin - menin kun oli auttamaton pakko. Hampaita hoidin aamuin illoin, mutta karkkia kului myös.

Raskausaikana vihjaistiin neuvolassa saamassani esitteessä että hampaat kannattaisi tutkituttaa nyt. Raskaus tekee hallaa hampaille, mutta enpä mennyt. En kolmeen vuoteen kunnes kipuilu lopulta kiihdytti varaamaan ajan viime kesänä.

Terveyskeskuksen aulassa istuin itku kurkussa, vatsa krampaten ja sydän takoen. Synnytys, aika karmea sanoisinko, oli tehnyt minusta entistä herkemmän ja vauhkomman kivun suhteen. Hammaslääkärihuoneeseen päästyäni ilmaisin heti pelkoni. Valkotakkiset vilkaisivat toisiaan ja aloittivat ronkkimisen. Karmeaa kaivelua, reikä, kipeää nakuttelua, reikä... Olo oli kelvoton ja epätoivoinen! Nieleskelin hoitajan suusuihkua ja omaa itkua ja sain sanotuksi että en halua hampaitani hoidettavan nyt vaan pyrin nukutukseen yksityiselle.
"Tämä aika oli kyllä varattu toimenpiteisiin - olisit varannut tarkastusajan - siellä on monta oikeaa kipupotilasta jotka olisivat mielellään ottaneet tämänkin ajan."
-Anteeksi.

Puhelimessa aikaa varatessa olin toki kertonut kivusta ja toiveesta että hampaat vain tutkittaisiin  mutta enpä kyennyt asiaa enempää ruotimaan tuomion saatuani.
Röntgenotos reikäisisti hampaistani hanskassa aloin selvittää hampaiden hoitoa sedaatiossa. Miten hoidattaa suu kuntoon kerralla, kun yksikin käynti karmii? Paljonko hampaidenhoito nukutuksessa maksaisi? Viisaudenhampaat sun muut. A P U A.

Kysyin googlelta ja vastaus oli pelkopotilaisiin erikoistunut Näkin Hammas! Menin konsultaatioon jolloin suuni tutkittiin ja kuvattiin hellävaroen ja tsädäm varattiin aika sedaatioon jo parin päivän päähän. Juuri näin, ei miettimisaikaa liiaksi! Onnistuivat naurattamaankin rennossa ilmapiirissä. Naurunaiheena ei tosin ollut saamani hinta-arvio koko toimenpiteestä. Anestesialääkäri alias nukkumatti nettoaa hommassa eniten, n. 500€. Muut kustannukset määräytyvät hammaslääkärihinnaston mukaan, satanen per hammas give or take.

Sedaatio oli miellyttävä kokemus. Vastaanotolla hammaslääkäri jutteli mukavia, vakuutteli että kaikki menee hyvin. Anestesialääkäri saapui paikalle ja sitten viimeinen muistoni onkin käteen laitettu kiristysside "unipiikkiä" varten. Toimenpide kesti pari tuntia, jonka jälkeen olin vironnut vastaanotolla. Kykenin kyllä kävelemään, mutta kuulua olisin voinut vaikka Kurvin kööriin. Mies siis kuljetti hörhön heilansa taksilla kotiin.

Seuraava selvä muistikuva on kun herään kotona. Olo on hyvä, suu turta. Seuraavat 3päivää napsin särkylääkkeitä koska viisaudenhampaan poisto juilii.
Varaan vielä tarkistusajan minua hoitaneelle hammaslääkärille. Purenta tarkistetaan, pelota ei yhtään. Saati harmita lekurille luovutetut lomarahat. Ei olisi paratiisisaarella aurinko paistanutkaan tämän tumman pilven läpi.

Sedaatio sopii ennenkaikkea potilaille, jotka haluavat monta toimenpidettä tehdyksi yhdellä kertaa sekä niille, joille hammaslääkärin penkkiin istuminen on erityisen vaikeaa tai pelottavaa. Myös mm. lapset. Varaudu, että juurihoito saattaa tarvita kaksi hoitokertaa. Minulle näin kävi, mutta miellyttävien hoitokokemusten jälkeen en enää pelännytkään jatkotoimenpiteitä ja pelkkä puudutus riitti. Nukutusta en enää tarvitse. Voittajafiilis!

Lohdutuslahja itselle oli paikallaan


Jaanpa tässä lopuksi vielä hammaslääkärin tärkeimmät (ja osin itsestäänselvät)ohjeet hampaiden hyvinvointiin:
*Harjaa hampaasi ennen aamupalaa ja illalla viimeiseksi
*Käytä hammaslankaa
*Juo vettä aina aterioiden päälle. Suun ph neutralisoituu.
*Vältä sokeria(oh really?), sitrushedelmiä, hiilihapollisia juomia, valkkaria
*Käy kerran vuodessa tarkastuksessa ja vältä näin reikien syveneminen
*Jos hammas on koputusarka viittaa se kariekseen->varaa heti aika hammaslääkäriin!!
*Vihlontaan auttaa Colgate Sensitive Pro-Relief (marketeista), välittömästi!

Hammaslääkäriltä voi myös pyytää esilääkitystä, mikä poistaa tehokkaasti jännityksen fyysiset oireet eikä käynnistä jää lainkaan ikävää oloa. Tai ylipäänsä kovin selkeää muistikuvaa. Huolehdithan noutajan tuolloin soiton päähän.

EI TARVITSE PELÄTÄ - AINAKAAN NÄKIN HAMPAASSA :)


Bianca**

Ei kommentteja: