perjantai 7. maaliskuuta 2014

Vietnamilaisväännös


Olen aina ollut kiinnostunut eri maiden ruoista ja ruokatavoista. En niinkään kokkaamaan, mutta maistamaan. Australia-aikaan jopa siinäkin määrin että nostatin elopainoani yli kymmenellä kilolla. Vaan maapähkinävoi se taisi housukokoa kasvattaa eikä ne aupair-äidin osterit ja muut minulle uudet merenherkut. 
Päinvastoin kävi puolestaan Aasiassa matkatessani,  jolloin edellisen reissun rasvaiset levitteet korvasi inkiväärihutut ja vihreät jutut. 
Vasta äidiksi tultuani innostuin valmistamaan itse erilaisia ruokia ja onnistuin jopa ilahduttamaan perhettäni uusilla keitoksillani. 

Meillä syödään päivittäin pastaa erilaisilla höystöillä, sillä se on mieheni heiniä. Kun itse tartun kauhan varteen, valikoituu kuivakaapista yleensä papuja, nuudeleita ja  linssejä joita laitan aasialaisvivahteella. 


Tämän vietnamilaisreseptin sain OceanFrontWalk- blogistilta kommenttiboksiin kun ihastelin hänen lounastaan. Tuo liemi on se juttu ja ydin, mutta määrienhahmotuksessa häviän lapsellekin joten riisinuudelia tuli keitettyä "pikkuisen" liikaa. Lappasin nuudelit lautaselle anyway. Maku toi Aasian matkan mieleen joten kovin pieleen ei mennyt maku vaikka aineksiakin hieman muuttelin.  Alkuperäinen resepti löytyypi täältä.

Liemiainekset:
vettä n. 10dl
kourallinen mintunlehtiä
kourallinen tuoretta korianteria
4ruohosipulia
4valkosipulinkynttä
kasvisliemikuutio
kalakastiketta
4chilipaprikaa
2cm inkivääriä
1sitruunaruoho

Lisäksi
1pkt jättikatkarapuja
riisinuudelia

Laita vesi ja kasvis/kalaliemikuutio kattilaan. Kiehauta ja lisää pilkotut chilit ja puoliksi pilkotut valkosipulit ja inkivääri (ne poistetaan keitosta myöhemmin, joten isot palat helpompi onkia) Inkivääri ja valkosipulinkynnet antavat hyvän aromin kun niitä painaa esim. veitsen lappealla puolella murskaten hieman.
Anna kiehua 15min. Laita levy pois päältä ja anna mausteiden muhia vielä toiset 15min kannen alla jolla välin voit pilkkoa tuoreet yrtit.

Lisää katkaravut, yrtit (jätä muutama koristeeksi) ja ruohosipuli liemeen. Anna muhia pienellä lämmöllä sillä välin kun keität nuudelit toisessa kattilassa.

Poista inkivääri ja valkosipulit liemestä.
Jaa valmis huuhdeltu nuudeli kulhoihin ja kaada liemi päälle. Koristeeksi korianterin ja mintun oksia.

Tarjoile lusikan ja syömäpuikkojen kera.



3 kommenttia:

Ocean Front Walk kirjoitti...

Oijoijoi! Kyllä kiitos :)

Ocean Front Walk kirjoitti...

Just tuota mietinkin, että reseptiä kannattaa yksinkertaistaa ja hyvin pärjäsit!

Bianca Bernard kirjoitti...

Kiitos kiitos:)