tiistai 14. tammikuuta 2014

Vesi(väri)maalaustaLapsi haluaa pitkään tutkia, kokeilla, erehtyä, tunnustella, maistella, erehtyä, haistella, testata ja erehtyä ennen kuin tekee asioita "oikealla tavalla". Heittomerkit sen vuoksi, että oivallus siitä pään seinään takomisestakin tulee ja oivallukseen se "oikea tapa" kai tähtää! Reitti vain on toinen.

Lapsi usein tietää ja osaakin jonkun jutun, mutta silti tekee sen väärin. Etenkin jos on yleisöä. Tähän on äitinä tarvittu malttia ja itselle toitottamista: älä puutu, anna sen tutkia maailmaa! Sukat laitetaan samaan jalkaan, vesiväri huuhdotaan heti pois pensselistä  ja paperia maalataan pelkällä vedellä, kuutiota tungetaan kolmion muotoiseen koloon, kengät puetaan sisälllä ja syöttötuolin valjaat halutaan kiskoa sitä kautta mistä ne eivät edelleenkään yllä.

Topoliini on kohta kaksi vuotias ja täydellinen esimerkki edellä kuvatusta. Niimpä olen antanut värejä ja vesikippoja minne läträtä maalituubit tyhjiksi. Lompsikoot kumisaappaat jalassa sisällä ja riuhtokoot syöttötuolin valjaita väärää kautta kunnes pyytää apua.
Minä pysyn rauhallisena vieressä ja osallistun tutkimukseen lapsen ehdoilla.
Melkein aina. Lasillinen vettä tietokoneen näppäimistöllä-kokeilu päätettiin heti aikuisen toimesta, sen tutkinta jatkui Tectorilla ja erehdys maksoi 2000€.Terveisin,
Bianca**

6 kommenttia:

Ocean Front Walk kirjoitti...

Auts... Oisko ollu parempi siis ostaa vaan uus kone? Korvaako kotivakuutus näitä "kokeita"? Muuten kyllä esimerkillistä toimintaa luovuuden saralla! Kollegani teetti kuviskoulussa lapsille sellaisen tehtävän, missä tehtiin erivärisiä vesiä lasipurkkeihin ja laitettiin etiketit hurjilla kuvauksilla ("myrkkyä, taikajuomaa" jne.). Jos värituubit tyhjenevät veden sekaan, miksei laittaisi vettä pilttipurkkeihin, joihin saa kannet ja valmiista väriseoksista voi sitten kasata installaation ikkunalaudalle loistamaan valon kera :)

Bianca Bernard kirjoitti...

Hauska vesikokeilu ja näyttävät kauniilta ikkunalaudalla kirkasta talviaurinkoa vasten!
Korjauskulujen sijaan uusi kone tosiaan hankinnassa. Vielä kun puhelin on huollossa niin jösses..it-rehab ;)

Anonyymi kirjoitti...

Kiva blogi, jään odottamaan lisää teiltä! T. Serkku-plikka

Bianca Bernard kirjoitti...

Kiitos, kiva kun kävit :)

Valotar kirjoitti...

Nauratti tuo kuvaus lapsen toiminnasta. Se menee juuri noin. Paitsi että meillä ei ole taidettu antaa kovinkaan usein mahdollisuutta tutkia (eli käytännössä sotkea) vapaasti. Tädin kanssa puuhaaminen onkin ihan parasta, koska silloin saa olla oikeasti luova. Vaikka tulisi vähän sotkuakin.

Bianca Bernard kirjoitti...

Luovuutta teiltä ainakin löytyy, siitä kertoo mm. mainio majaidea! (joka muuten komeilee YHÄ meidän olkkarissa) :D